poniedziałek, 17 czerwca 2013

Chleb na zakwasie własnej roboty!

Dziś obiecany i spoźniony przepis na chleb własnej roboty na zakwasie. Dostałam go od mojej szefowej, która prowadzi dla dzieci warsztaty chlebowe. Oto on:

Skład:
- 0,5l ciepłej wody,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- 1 czubata łyżka miodu (niekoniecznie),
- zakwas,
- 0,5kg mąki razowej - najlepiej zmieszać pszenną z żytnią,
- 1/2 do 3/4 szkl. siemienia lnianego,
- 1/2 szkl. pestek dyni lub słonecznika

Można dodać płatki owsiane, otręby, kombinować wg. uznania!

Do wody dodajemy sól i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy zakwas i znów lekko mieszamy. Wsypujemy nasiona, a na końcu mąkę. Mieszamy, aż uzyskamy konsystencję na tyle gęstą aby ciasto nie wyrównywało się same. Kopiastą łyżkę masy przekładamy do słoiczka ( będzie to zakwas do kolejnego chleba), a resztę ciasta do blaszki keksówki wyłożonej papierem. Oba pojemniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Po tym czasie słoiczek zakręcamy i chowamy do lodówki. Chleb wstawiamy do rozgrzanego na 210 stopni piekarnika na ok 70 min. Po wyjęciu błyskawicznie wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy papier. Zostawiamy do ostygnięcia - najlepiej smakuje 4-5 h po upieczeniu.

Przepis na pierwszy zakwas znajdziecie tu: KLIK. Nie przeraźcie się jego zapachem - to normalne, że nie jest przyjemny. Może stać w lodówce spokojnie 10 dni!

Polecam! Chleb jest przepyszny i na pewno zdrowszy niż ten kupny! Jeśli macie pytania to chętnie odpowiem w komentarzach.

***
Przpraszam Was, że tak zaniedbuję bloga, ale obecnie jestem w trakcie sesji. Wcześniej też miałam masę nauki jak to bywa przez końcem semestru. Załatwiam końcowe formalności dotyczące wyjazdu na Erasmusa. Do tego sporo pracuje i mam mało czasu na przyjemności. Za tydzień będę wolna od uczelnianych obowiązków i na pewno podzielę się z Wami wieloma newsami i ciekawostkami :)

Pozdrawiam!!!

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam Cię do dołączenia do mojego spisu blogów - fitblogerzy.blogspot.com

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. No proszę, proszę :D Wygląda bardzo zdrowo i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń