środa, 9 lipca 2014

Czym się ostatnio zajadam i dlaczego ?!


Na pierwszy ogień - bób! Warzywo sezonowe, a więc jeśli lubimy - korzystajmy!


  • Jest bogaty w błonnik i ubogi w tłuszcze.
  • Źródło białka, dobry zamiennik mięsa dla wegetarian.
  • Polecany w trakcie diety redukcyjnej, oraz dla osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Zawiera dużo żelaza, dlatego jest zalecane w diecie anemików. 


  • Źródło m.in takich minerałów jak magnez, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ nerwowy człowieka, zmniejszając jego podatność na stres.
  •  Posiada witaminę B obniżającą cholesterol, oraz witaminę E, która opóźnia proces starzenia.
 Z nim to chyba wcinam wszystko! Od kurczaka, przez ziemniaki i szpinak, kończąc na kanapkach z szynką. Zapach koperku to najlepsze co może być. A do tego:

  • Pomaga w problemach trawiennych i przyśpiesza przemianę materii.
  • Działa przeciwbakteryjnie.
  • Zawiera masę soli mineralnych i witamin.

Moją ulubione !  Pyszne truskawki :
  • Pozytywnie wpływają na pracę naszego serca.
  • Posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być jedzone w umiarkowanych ilościach przez cukrzyków.
  • Wpływają oczyszczająco, przez co są świetnym elementem jadłospisu podczas "detoksu".
  Brzoskwinie:
  • Tak samo jak i truskawka posiada niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw można je jeść podczas redukcji.
  • Zapobiega anemii i osteoporozie dzięki temu, że jest bogata w witaminę A i C.

 Dlaczego ?! O tym przeczytacie w tym poście.

A Wy? Macie jakieś swoje ulubione sezonowe produkty?

7 komentarzy:

  1. Bób, moja miłość!!! Uwieeelbiam. Słyszałam, że wiele osób go mrozi, zastanawiam się nad tym, bo czekanie od sezonu do sezonu to baaaardzo długa rozłąka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Bób <3 Moja czysta i bez warunkowa miłość cało roczna , po za sezonem kupuje mrożony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o.o dzięki Twojemu wpisowi już wiem co jutro jem na obiad!
    lecę po szpinak,póki nie zamkną sklepu,dzięki bardzo :)*

    OdpowiedzUsuń
  4. też ostatnio zajadaliśmy się bobem. a szpinak króluje w mojej kuchni cały czas. ze świeżego młodego robię sałatki z fetą, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem. z mrożonego sosy, zupy, do makaronów. uwielbiam szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  5. a co takiego robicie z bobu? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko uwielbiam co wymieniłaś! do szpinaku właśnie się przekonałam, jest moim faworytem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione danie: szpinak z makaronem :D

    OdpowiedzUsuń