poniedziałek, 25 maja 2015

Bezcukrowe ciasto czekoladowe na bazie...BURAKA!

    Tak jak obiecywałam na FB - przepis na kolejne "warzywne" ciasto, ale tym razem w roli głównej: BURAK. To wilgotny, czekoladowy i słodki wypiek mimo, że jest bez cukru. Jeśli szukacie alternatywy dla niezdrowych, pełnych pustych kalorii słodyczy - to takie "brownie" jest idealne dla Was!




Skład:

Suche:
szklanka otrębów owsianych,
1/4 szklanki mąki pszennej,
30 g czekoladowej odżywki białkowej  -
( jeśli chcecie, żeby ciasto miało więcej protein),
łyżka kakao,
dwie łyżeczki proszki do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli

Mokre:
2 jajka,
pół banana,
jeden duży burak,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1- 1,5 łyżki miodu


Wykonanie:

1. Gotujemy buraka po to, żeby zmiękł i łatwiej było nam go zetrzeć na tarce...
2. W tym czasie przesiewamy wszystkie suche składniki przez sitko do dużej miski. 
3. Ubijamy jajka. 
4. Miksujemy resztę mokrych składników na gładką masę i łączymy z jajkami.
5. Kiedy burak się ugotuje, obieramy go i ścieramy na drobnych oczkach. Wyciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do mokrej masy.
6. Następnie mieszamy mokre składniki z suchymi. 
7. Wlewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 45 minut.

Jeden kawałek ( jak ze zdjęcia na górze) to ok: 77 kcal 
 ( Makro: Białko: 3,5g , Tłuszcze: 3,3g, Węglowodany: 5,5g )

Kto wypróbuje ?! :)
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis...

    Może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis :) uwielbiam buraki

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mnie bardziej przerażało ciasto fasolowe a też było smaczne ;)

      Usuń
  4. no wlasnie, jak to jest z tym burakiem, czuc go w ciescie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć ;) a dzięki niemu jest wilgotne i słodkawe.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem bardzo ciekawa smaku tego smakołyku! Muszę spróbować :D!

    OdpowiedzUsuń
  7. Buraków osobiście nie znoszę, ale może to jest jakieś rozwiązanie dla mnie? Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Burak w moim dzienniku diety zajmuje bardzo ważną pozycję. Chcemy jeść zdrowo, zatem bilansujmy dietę.

    OdpowiedzUsuń