czwartek, 17 grudnia 2015

Piernikowe love z cukrem i bez.

    Mój ulubiony świąteczny zapach? Zapach pierników - cynamonu, imbiru i goździków. Mój ulubiony świąteczny smak? Smak miodownika mojej babci - takiego najprostszego, nieprzekładanego żadnymi kremami. To zawsze będzie jedno z moich ulubionych ciast, pełne aromatu wspomnianych przypraw. A do Was dziś przychodzę z dwoma prostymi przepisami na pierniczki - jeden z nich bez grama cukru!


Pierniki szwedzkie

 

 Skład: 

 400 g mąki pszennej
 2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

110 g margaryny ( Kasi) / masła
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki miodu lipowego
3 łyżki ksylitolu
1 jajko

Wykonanie:
  • Rozpuścić margarynę razem z miodem, syropem klonowym i ksylitolem. Odstawić na 20 min do przestygnięcia.
  • Przesiać wszystkie suche składniki do dużej miski.
  •  Dodać jajko i ostygniętą, płynną masę.
  • Połączyć składniki, na początku przy użyciu miksera, następnie rąk.
  • Uzyskane ciasto włożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
  • Wałkować najcieniej jak się da.
  • Wykrajać w najpiękniejsze kształty jakie się da.
  • Piec ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni.

 Pierniczki moje


Skład:

2 szklanki mąki pszennej
 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczka chilli

140 g margaryny/masła
1/3 szklanki miodu lipowego
1/3 szklanki miodu malinowego
2 łyżki cukru
1 jajko

Wykonanie 
  • Margarynę rozpuścić z miodem i cukrem do uzyskanie płynnej, jednolitej konsystencji. Wystudzić.
  • Sypkie składniki przesiać do dużej miski.
  • Dodać do suchych składników jajko i rozpuszczone składniki.
  • Wymieszać mikserem, a na końcu ubić ciasto ręką.
  • Gdyby okazało się zbyt lepkie dodać mąki. Gdyby okazało się zbyt suche dodać wody.
  •  Wałkować na grubość ok. 0,5 cm.
  • Piec ok 12-14 min w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

Oba rodzaje pierników przetrzymywać w szczelnie zamkniętych puszkach/ pojemnikach. Po 1-2 tygodniach będą jeszcze lepsze, niż tuż po upieczeniu.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Chciałabym otworzyć swój salon kosmetyczny i zastanawiam się nad tym gdzie kupić lampy z lupą 5 dioptrii i jeszcze lampa led z lupą. Wiem jednak, że jest to bardzo duża inwestycja i sporo pieniędzy musiałabym wydać za jednym razem. Z drugiej strony i tak wyjdzie mi to taniej, niż miałabym kupować każde urządzenie z osobna... Gdzie najlepiej szukać takich sprzętów? Czy możecie polecić jakąś hurtownie? Czy warto zamawiać przez Internet? Wybrałam sklep Newfacebeauty.pl, http://lampa-lupa.pl/, http://myjka-ultradzwiekowa.pl/, http://e-hurtownia-kosmetyczna.pl/.

    OdpowiedzUsuń