wtorek, 15 marca 2016

#2 ZDROWE DESERY: Nutella daktylowa bez cukru!


   O mamo! Ten krem to chyba najpyszniejsza zdrowa słodycz jaką kiedykolwiek zrobiłam. Śmiało mogę stwierdzić, że z taką nutellą u boku, cukier w moim życiu jest zbędny. Na pewno nie raz dodam ją do jakichś ciasteczek, ciast czy puddingów jako krem lub nadzienie. 


Skład:
200 g świeżych daktyli
80 g opieczonych w piekarniku orzechów laskowych
3 płaskie łyżki kakao
1 płaska łyżeczka cynamonu  
4 łyżki wody z namoczenia daktyli
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

    Zalej daktyle ciepłą wodą na kilka minut. W tym czasie upraż w piekarniku orzechy laskowe ( temperatura 200 stopni, czas 8-10 minut). Po wyjęciu zawiń je w ściereczkę i zacznij pocierać, aby pozbyć się z nich cienkiej, brązowej skórki. Zmiel orzechy do uzyskania masła. Osobno zmiksuj daktyle z mlekiem i wodą. Połącz kremy i dodaj resztę składników. Zblenduj wszystko na gładką masę. I gotowe!


Koniecznie zróbcie i podzielcie się wrażeniami w komentarzach!

6 komentarzy:

  1. Mamo, muszę tego w końcu spróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tym miodem! Gratuluje pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też się zabieram do zrobienia już od długiego czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. daktyle nie mogę się przekonac do nich!

    OdpowiedzUsuń
  5. polecam również kulki mocy ala Rafaello - z daktyli i wiórków kokosowych ! niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieci będą zachwycone, pod warunkiem że nie zdradzę że w tej nutelli są daktyle ;)
    Ciekawa jestem czy zdrowo się odżywiając zwracacie również uwagę na jakość wody jaką pijecie? Czy filtrujecie wodę w domu? Podobno najlepsze są filtry molekularne, czy ktoś taki ma? Te molekularne są chyba bardziej profesjonalne niż te zwykłe dzbankowe?

    OdpowiedzUsuń