sobota, 10 grudnia 2016

Budyń piernikowy


Uwielbiam smak piernika i budyniu - stąd pojawił się pomysł na połączenie tych obu słodkości w jedną. Budyń piernikowy jest idealny na grudniowe wieczory, a przy tym szybki i łatwy do przygotowania. Oficjalnie ogłaszam, że to mój naczelny deser zimy 2016/2017!


Skład:

2, 5 szklanki mleka bez laktozy
1 żółtko jajka
1 łyżka masła
3 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu
2-3 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżeczki przyprawy do piernika 
kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie

  Zagotuj w garnku: 2 szklanki mleka z łyżką masła, ksylitolem, cukrem waniliowym, przyprawami i aromatem waniliowym. W trakcie wymieszaj w szklance resztę mleka z żółtkiem jaja i 3 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Gdy mleko z przyprawami zacznie wrzeć powoli wlewaj przygotowany mączny roztwór. Szybko mieszaj trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. 
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Najprostszy przepis na świecie, a to cudo w miseczce wygląda przepysznie. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam budyniu samodzielnie i czuję się namówiona! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czas chyba zrobić pierwszy budyń w swoim życiu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie wygląda i nie myslałamże budyń może mieć taki smak

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie to piernikowy powinien byc tylko piernik, ale to kwestia smaku :)
    Zamiast ksylitolu polecam Erytrytol, który w niezmienionej formie jest w całości wydalany z organizmu :)

    OdpowiedzUsuń